Robotdammsugare med lokalsinne

Robotdammsugare med lokalsinne

En robot som dammsuger där hemma var länge ren science fiction, men under 2000-talet har robotdammsugarna blivit allt mer populära och idag finns modeller i alla prisklasser. Vill man ha de senaste finesserna så får man förvisso vara beredd på att betala åtskilliga tusenlappar, men nöjer man sig med en enklare variant så kan man komma undan med några hundralappar som lägst.

Faktum är att de billiga varianterna åker omkring slumpmässigt på golvet och dammsuger, precis som majoriteten av robotdammsugarna, och det är tillräckligt bra för många. Inte ens de dyraste robotdammsugarna kan nämligen ersätta den vanliga dammsugaren helt och hållet. En robotdammsugare håller dock det där finkorniga vardagsdammet i schack, så det inte lägger sig över allt man har i rummen så snabbt. Robotdammsugaren är dessutom väldigt energieffektiv och drar inte alls lika mycket ström som en traditionell dammsugare. Ser man dessutom till att byta elbolag till Göta Energi har man möjlighet att sänka sin elräkning ytterligare.

Skapar en karta över hemmet

Medan de billigare robotdammsugarna åker omkring slumpmässigt när de dammsuger har de dyrare något som kan liknas vid lokalsinne. Första gången de startas i en nytt hem skannar de nämligen av alla rummen medan de dammsuger och bygger då upp en karta över hela bostaden. Det här sker oftast med hjälp av kamera, laser eller någon form av 3D-sensor. Det varierar lite mellan de olika tillverkarna. Generellt kan dock sägas att kameror är mer känsliga för dåliga ljusförhållanden, vilket det ofta kan vara i en bostad under det mörka vinterhalvåret, i synnerhet om man är bortrest och kanske bara har några enstaka lampor tända när roboten ska städa.

Själva poängen med en robotdammsugare är ju att den ska städa när vi inte är hemma. Då slipper vi oljudet samt kommer hem till en nystädad bostad. Även de billiga modellerna brukar ha schemaläggning av dammsugningen, så man till exempel kan ställa in att robotdammsugaren ska städa medan man är på jobbet.

Dammsuger enskilda rum

Förutom att de dyrare modellerna bygger upp kartor av hemmet, så de vet precis var de har dammsugit, har de även andra finesser. En vanlig finess är virtuella avspärrningslinjer eller -zoner som man enkelt ritar upp på kartan över bostaden i mobilappen som hör till robotdammsugaren. Hos flera av de mer avancerade modellerna kan man även markera ut de olika rummen i hemmet och därefter instruera robotdammsugaren att enbart städa till exempel hallen dagligen, där mycket smuts samlas. Eftersom robotdammsugaren har skapat en karta över hemmet hittar den till alla rum och kör därför direkt till hallen, dammsuger där och återvänder sedan till laddstationen igen. De övriga rummen dammsugs alltså inte.

En annan smidig funktion som vissa av de mer påkostade modellerna har är självtömning i laddstationen. Det sitter då en separat dammsugare i laddstationen som suger dammet ur robotdammsugarens dammbehållare när den har städat klart.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante