Intresset för robotgräsklippare i Sverige har ökat markant de senaste åren. Från att ha varit en lyxpryl för de välbeställda har robotgräsklipparen nu blivit ett trädgårdstillbehör som de flesta hushåll har råd med. Det finns idag betydligt fler lågprisalternativ, under 10 000 kronor, än vad det fanns i början av 2010-talet. De allra billigaste robotgräsklipparna ligger idag till och med på priser under 5000 kronor.
Stort utbud idag
Det kan därför kännas som en djungel att köpa robotgräsklippare, med alla nya märken och modeller som tillkommit under åren. I grunden fungerar de dock enligt samma princip med en begränsningsslinga som dras längs tomtgränsen där robotgräsklipparen kör omkring och klipper i ett mer eller mindre slumpmässigt mönster. Tanken med en robotgräsklippare är ju att den ska sköta sig själv och kunna klippa gräset även när man är bortrest. Därför kan den åka och ladda sig själv när batteriet börjar bli svagt och en standardfunktion är att man kan schemalägga vilka dagar och klockslag som gräsklippningen ska ske.
Många ger sina robotgräsklippare ett eget namn, så den nästan blir som ett husdjur och en del av familjen. Det är också vanligt att skaffa ett litet hus till robotgräsklipparen, som skydd för vädrets makter. Det finns färdiga hus att köpa, men är man lagd åt det händiga hållet kan man själv köpa virke och snickra ihop ett litet hus, för att komma billigare undan.
Allt fler tekniska finesser
I takt med att smartphones blivit standard har även robotgräsklipparna fått stöd för att styras med appar, antingen över bluetooth eller wifi. Fördelen med wifi är att man då oftast kan styra och programmera sin robotklippare över internet, via mobilen. De dyrare modellerna kan dessutom slå larm om de har fastnat eller råkat ut för andra typer av problem. Man får då upp en notis i mobilappen om detta.
De lite mer påkostade modellerna är dessutom ofta utrustade med GPS, vilken fungerar som både navigationsstöd under klippning av stora gräsytor och som stöldskydd där man kan spåra robotgräsklipparen i realtid på en karta i appen.
Gemensamt för både de allra billigaste och dyraste modellerna är dock fortfarande att de är beroende av begränsningskabeln för att inte köra utanför gräsmattan och ge sig ut på egna äventyr. I slutet av januari 2019 gick dock iRobot (mest kända för robotdammsugaren Roomba) ut med ett pressmeddelande om att de har tillverkat en robotgräsklippare som inte kräver någon begränsningsslinga. Istället använder den sig av en trådlös teknik med radiovågor för att navigera i trädgården medan den klipper. Än så länge har den dock inte börjat säljas, men den kommer förmodligen bli den första kommersiella robotgräsklipparen som inte kräver någon slinga.
En annan egenskap som börjar bli vanlig bland robotgräsklippare idag är möjligheten att spola av underredet med en vanlig trädgårdsslang, vilket underlättar rengöringen väsentligt. Det fastnar nämligen en hel del gräsrester, smuts och annat på undersidan under klippningen och när det har fått torka in kan det vara extra besvärligt att få bort.