Den allra första smartklockan kom redan i början av 1970-talet. Då kallades den för ”wristwatch computer”. Klockan i sig kunde inte göra mycket mer än att registrera ett begränsat antal siffor. Däremot kunde man koppla ihop den med ett mindre tangentbord och genom det föra över information som till exempel noteringar från sin kalender, adresser och telefonnummer. Det fanns utrymme för 1000 tecken i klockan och utöver det hade den också de funktioner som vanliga klockor hade såsom alarm och tidtagning.
År 1984 släppte företaget Casio en Databank-klocka. Den hade inbyggd miniräknare, digital display och tangentbord. Efter detta tog smartklockornas utveckling stora framsteg varje årtionde. Samsung var, år 1999, först ut med att tillverka en telefonklocka. 2006 lanserade Sony Ericsson den första klockan med Bluetooth som kunde anslutas till mobiltelefonen. Därmed blev det för första gången möjligt att på sin klocka få notiser om att samtal och sms. Det stora genombrottet för smartklockor kom mellan åren 2013–2015 då stora företag som Samsung och Apple lanserade de smartklockor som till stor del liknar de allra nyaste smartklockorna.
Dagens smartklockor har en stor mängd funktioner. Exakt vilka funktioner varierar mellan olika modeller och märken men de funktioner de flesta smartklockor har är följande: visa klockslag, ge påminnelse vid möten som är inbokade i kalendern, styra musiken och hjälpa till att hitta telefonen om den har försvunnit. Många smartklockor har också en stor mängd funktioner vad gäller träning och hälsa. De har bland annat pulsmätare, stegräknare, sömnregistrering och kaloriförbrukningsräknare. Andra vanliga funktioner på smartklockor är GPS, ta emot och svara på mejl och sms, ringa och ta emot samtal och använda sig av appar. En del smartklockor går också att betala och swisha med.
Utvecklingen av olika tekniska prylar går fort framåt och vi kan förvänta oss att inom kort få se nya och ännu mer avancerade teknikprodukter ute på marknaden.