Teknik: 4 milstolpar i mobiltelefonens genomslag

Teknik: 4 milstolpar i mobiltelefonens genomslag

Mobiltelefonins teknik har genomgått en anmärkningsvärd utveckling. För att ta några exempel, kostnader för dess tjänster har minskat, utbudet av funktioner har ökat, och den har genomgått en rad tekniska standarder kallade för 1G, 2G, 3G och 4G, vilka beskrivs härnäst.

1G: First Generation

På 1980-talet inträdde första generationens standard och var baserad på en analog överföring av data inom ett brett täckningsområde. Kommunikationens kvalitet var låg och batteritiderna var kortvariga. Det ska ändå betraktas som en milstolpe då den uppnådde stor popularitet med nära 20 miljoner användare på 1990-talet.

2G: Second Generation

Andra generationens teknik dök upp i början av 1990-talet. Banbrytande var dataöverföringssystemet som gick över från analogt till digitalt. Detta möjliggjorde bättre användning av nätverket, säkrare telefonsamtal och införandet av textmeddelanden (SMS).

3G: Third Generation

Med införandet av Universal Mobile Telephone System (UMTS) i början av 2000-talet utlovades bättre enhetsprestanda. Med möjlighet att ansluta till internet blev det möjligt att interagera på sociala medier, läsa nyhetsbrev och ladda upp innehåll. Denna milstolpe bidrog på allvar till en lättare och smidigare vardag. 3G möjliggjorde uppkomsten av omåttligt populära mobilapplikationer, såsom WhatsApp, Instagram, Twitter med flera.

4G: Fourth Generation

Vid 2010 uppstod ännu en ny generation teknik, 4G. Med den nya tekniken Long Term Evolution (LTE) blev det möjligt att uppnå mycket höga internethastigheter med snabbare nedladdningar, högupplösta videor och betalningar via den mobila enheten.

För närvarande är 5G-tekniken på väg att lanseras, något som kommer att öka internethastigheten ytterligare och leverera stabilare anslutning.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante