Ny svensk elbil

Ny svensk elbil

Vad sägs om en liten minibil som är helt och hållet eldriven, har solpaneler på taket och som istället för en regelrätt bilnyckel har en app i din mobiltelefon? Lägg då till panoramatak samt att taket mörknar för att stänga ute värme när bilen inte är igång? Det låter som en framtidsvision, men det är fullt möjligt, för den svenska lilla elbilen Uniti har precis lanserats på riktigt. Den finns heller inte att köpa hos återförsäljare, utan bokas och köps online på internet.

Uniti har finansierats med bland annat crowdfunding och företaget har sitt huvudkontor i Lund, men har utveckling och produktion i England. Uniti One, modellen som nu lanseras och finns för beställning, beräknas kunna levereras 2020 till Sverige och England – och efter det till fler länder.

Onlinesupport

Bilen har ett infotainmentsystem som grundar sig i Googles operativsystem för bilar, Google Automotive. Här finns diverse appar som Spotify, Google Maps, Waze, röststyrning och en del annat. Eftersom även nyckeln är digital så kommer mobiltelefonen att få jobba en del, och då gäller det att vara rädd om din telefon. Ett mobilskal förlänger telefonens livslängd om du skulle råka tappa den. På https://billigamobilskydd.se/iphone-xs-max/ hittar du skal till mobilen.

Service på bilen ska göras via mobil teknik och bilens mjukvara ska kunna uppdateras och servas på distans så att den inte behöver lämnas in på verkstad.

Miljömedveten stadsbil

Bilen är tänkt som en stadsbil för de som pendlar inom städerna eller inte behöver köra så långa sträckor per dag, men enligt tillverkarens specifikationer ska bilen klara 30 mil på en laddning. Detta borde kunna i realiteten innebära 20 – 25 mil då tester och verklighet har en tendens att skilja lite. Pendlar du inom stan eller en kortare bit så kan bilen vara ett bra alternativ till pendeltåg, och du slipper oroa dig för om tåget eller bussen ska vara i tid.

Bilen har täckta däcksidor för att minimera luftmotstånd och på så vis dra ner energiförbrukningen lite till, taket har solpaneler och när bilen inte används mörknar dessutom taket för att stänga ute solljus som kan värma upp bilen. Vitsen med detta är att det går åt mindre energi för att hålla kupén sval och AC:n behöver inte jobba lika mycket. Bilen är dessutom designad för minsta möjliga luftmotstånd för att vara så energieffektiv som möjligt.

Liten bil

Uniti One är en liten bil, tresitsig och med en interiör som sticker ut. Förarplatsen är den enda sittplatsen i främre delen, de två passagerarna åker i baksätet som dessutom kan fällas ner för att ge större packutrymme. Föraren sitter i mitten av bilen och förarstolen behöver inte fällas för att passagerarna ska komma in. Det är en smidig liten stadsbil med en svängradie på 7 meter, så den borde vara relativt lättparkerad.

Det ska bli intressant om denna lilla bil kan utmana de etablerade biltillverkarna på elbilsmarknaden, men med ett innovativt tänkande och en unik design är Uniti något som drar ögonen till sig.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante