Teknik inom tandvården

Teknik inom tandvården

Tandvård är den typ av arbete jag personligen främst kan relatera till. Teknik är en viktig del inom denna bransch. De viktigaste framstegen som görs kan man läsa om i Tandläkartidningen som är tandvårdens främsta branschtidning i Sverige. Även Dental 24 håller den intresserade uppdaterad inom framstegen som görs inom tandvård.

De tekniska framstegen som görs ser man exempelvis inom rotfyllningar. Maskinell rensning är väl vedertaget sedan många år. Men det görs stora framsteg inom detta. Det finns system för maskinell rensning där man förr behövde fem till sex filar, men i nuläget behöver man bara en till två.

Röntgen och behandling av tagna röntgenbilder är också ett område där stora tekniska framsteg görs. Detta gör att man kan ställa mer exakta diagnoser och man kan utvärdera utfört arbete mer effektivt. Mer exakt diagnostik gör att man kan bli mer exakt i sitt val av behandling samt när det är läge att avstå från behandling.

Avtryckstagning är också ett område där stora tekniska framsteg görs. Det klassiska är att detta görs med olika typer av massor, såsom alginat, plast- eller silikonmaterial. Men numera blir det allt vanligare att detta görs helt digitalt, vilket innebär mindre kladd och obehag för patienten.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante