Risken med alltför många servicefunktioner

Risken med alltför många servicefunktioner

En risk med att ha exempelvis en IT-avdelning eller med att ha förmånliga leasingavtal på sina tekniska produkter är att medarbetaren själv aldrig behöver agera problemlösare. Så fort man stöter på minsta motstånd så kontaktar man berörd instans så att man får hjälp. En del kan man faktiskt lösa själv, antingen genom att tänka till och hitta en logisk lösning, eller helt enkelt ta fram manualen och läsa sig till en lösning. Risken är att man blir lite förslappad.

Dock finns det givetvis gränser för vad man ska ge sig på själv och försöka fixa, som lekman. Mycket av den teknik som finns nuförtiden har avancerad elektronik, så risken är att man orsakar mer skada än nytta genom att ge sig på den.

Med sin privata dator är man tvungen att i alla fall försöka lösa problemet själv. Många gånger lyckas man också med det. Men det är som att det ligger i människans natur att så fort det finns en enklare väg att gå, att tillkalla hjälp för att själv slippa lösa problemet, så gör man det.

Mycket psykologi kommer en när det gäller problemlösning, hur man relaterar till olika typer av problem och hur man tar sig an dem. Detta vet de som utformar högskoleprovet där en viktig del är just problemlösning.

I alla stöd som finns nuförtiden så är det viktigt att man inte förlorar sin förmåga att tänka själv, att ta sig an och lösa problem själv. Samtidigt är det viktigt på ett företag att människor som är anställda för att, säg planera för avancerade byggnader, att de inte behöver ägna sina dagar åt att laga kopiatorer eller få igång bredband som strular. En viktig anledning till att servicefunktioner finns inom företag är för att rätt personer ska kunna ägna sig åt rätt saker.

Det är otroligt lugnande med servicefunktioner. När bredbandet strular och man ringer, står i telefonkö och till slut får prata med en duktig tekniker, så blir man lättad. Många känner nog igen sig i detta. När det gäller ett område där man själv har kommit till slutet av sin kunskap och då får prata med någon som har full koll och kontroll och kan guida en igenom problem så blir man lugn och trygg.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante